Artere Periferice

Inchiderea fistulelor arteriale pulmonare prin “Coil” (bucla)
vezi Embolizarea unei fistule arteriale printr-un “Coil” (bucla).
Stent pentru arterelor picioarelor.
Vezi angioplastie si stent cornar.

Daca aveti dureri musculare atunci cand faceti un efort, care cedeaza odata cu oprirea efortului, e posibil sa aveti stenoze ale arterelor picioarelor. Dianosticul forte precis se face prin CT sau RMN a arterelor picioarelor, si prin echografie vasculara (mai putin precis dar totusi valid). Tratamentul este intr-o prima etapa medical iar daca simptomele nu dispar, tratamentul poate fi chirurgical sau percutan (cu stent).

Tratamentul percutan se bazeaza pe tehnica cateterismului arterial si angiografiei. Procedeul este identic ca in cazul stentului coronar. Durata interventiei este de 1-2 ore iar spitalizarea este in medie de 1-2 zile.

Stentarea carotidiana.
Este utilizata pentru tratamentul blocajelor/stenozelor arterelor carotide care furnizeaza sange creierului. Procedeul este similar cu stentarea coronariana. In timpul procedurii de implantare, un „filtru” (cateter care are la varf un filtru) poate fi pozitionat dupa stenoza pentru a „prinde” particulele care pot fi spalate de fluxul sanguin dupa dilatarea cu balon si implantarea stentului. Se evita astfel crearea unui accident vascular cerebral datorat procedurii in sine. La finalul procedurii, filtrul de particule este indepartat.

Durata interventiei este de 1 ora iar spitalizarea este in medie de 1-2 zile.

Stentarea mezenterica.
Este utilizata pentru tratamentul blocajelor/stenozelor arterelor care furnizeaza sange intestinului. Intestinul primeste sange de la 3 artere; daca 2 artere sunt instramtorate, puteti sa resimtiti dureri abdominale dupa mese; durerile pot deveni ata de severe incat puteti sa aveti teama sa mancati si uneori chiar sa pierdeti destul de mult in greutate. Blocajul arterelor poate fi diagnosticat prin cateterism arterial + angiografie (cea mai buna metoda), CT (computer tomograf),  sau ecografie vasculara (cea mai slaba metoda de diagnostic).

In functie de severitatea stenozelor si de starea generala a pacientului, tratamentul poate fi:

By-pass chirurgical: se efectueaza sub anestezie generala, prin operatie deschisa a abdomenului. Se foloseste un tub de plastic sau o vena de la unul din picioare cu rolul de crea un „pod” care va scurt-circuita blocajul. Durata de spitalizare medie este de 7 zile.

Percutan cu implantarea de stent: se efectueaza conform tehnicii de cateterizare arteriala, sub anestezie locala. Procedeul este similar cu stentarea coronariana. Un cateter introdus printr-o teaca la nivelul arterei femurale avanseaza prin aorta pana la artera mezenterica blocata. Prin cateter este avansat un stent care va debloca artera, permitand sangelui sa treaca din nou in mod normal. Durata de spitalizare medie este de 2-3 zile.

Stentarea renala
Este utilizata pentru tratamentul blocajelor/stenozelor arterelor care furnizeaza sange rinichilor. Rinichiul primeste sange de la 1 sau mai multe artere; daca arterele sunt stenozate sau instramtorate, puteti sa faceti hipertensiune, insuficienta cardiaca sau insuficienta renala. Blocajul arterelor poate fi diagnosticat prin cateterism arterial + angiografie (cea mai buna metoda), RMN (rezonanta magnetica nucleara), CT (computer tomograf),  sau ecografie vasculara. Fiecare metoda are avantaje si dezavantaje.

In functie de severitatea stenozelor si de starea generala a pacientului, tratamentul poate fi:

  • Chirurgical sub anestezie generala, cu operatie deschisa a abdomenului, prin:
    • By-pass: se foloseste un tub de plastic sau o vena de la unul din picioare cu rolul de crea un „pod” care va scurt-circuita blocajul. Durata de spitalizare medie este de 7 zile.
    • Endarcterectomie: este „suctionat” materialul care determina blocajul arterial prin sectionarea partii superficiale ale arterei care este blocate si eliminarea placii de aterom. Artera este cusuta la final iar rezultatul final este ca artera redevine normala, fara blocaje.
  • Percutan cu implantarea de stent: se efectueaza conform tehnicii de cateterizare arteriala, sub anestezie locala. Procedeul este similar cu stentarea coronariana. Un cateter introdus printr-o teaca la nivelul arterei femurale avanseaza prin aorta pana la artera renala blocata. Prin cateter este avansat un stent care va debloca artera, permitand sangelui sa treaca din nou in mod normal. Durata de spitalizare medie este de cateva zile (1-2).

 

Vă rugăm să ne adresați orice alte întrebări referitoare la acest subiect prin:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *