Cateterizare cardiaca

Ce este cateterismul Cardiac?
Cateterismul cardiac este cea mai bună metodă (“standardul de aur”), pentru evaluarea și definirea bolii arteriale coronariene (BAC). Este utilizat pentru a identifica locația exactă și severitatea BAC.
Angiografia coronariana
Angiografia coronariana este o parte componenta a cataterismului cardiac si corespunde fazei de injectare a substantei de contrast in arterele inimii, urmata de achizitia de filme si poze ale acestor artere. Frecvent, cei 2 termeni sunt sinonimi in exprimarea uzuala.
De ce am nevoie de un cateterism cardiac
Cardiologul utilizează cateterismul cardiac pentru a:

–          Evalua sau confirma prezența bolilor de inima (cum ar fi BAC, boli ale valvelor inimii sau boli arteriale periferice).

–          Evalua functia muschiului cardiac.

–          Determina necesitatea unui tratament suplimentar (cum ar fi o procedura interventionala sau by-pass aorto-coronarian).

Procedurile interventionale coronariene care au ca tehnica cateterismul includ:
Angioplastia  cu balon sau cu stent, brahiterapia, atherectomia, rotoblatia si balonul „care taie” (detaliate in sectiunile de mai jos).
Care sunt riscurile asociate cu cateterismul cardiac?
Ca in orice procedura medicala, ateterismul cardiac va este propus fiindca beneficiile depasesc riscurile interventiei.

Cateterismul cardiac este, în general, un procedeu sigur. Cu toate acestea, ca și în orice procedură invazivă, există riscuri, desi sunt luate măsuri speciale de precauție pentru a le reduce. Riscurile sunt rare (<0.6%), dar pot include:

–          Sângerare la locul de puncționare al arterei femurale

–          Ritm cardiac anormal

–          Formarea unor cheaguri de sânge

–          Infectie

–          Reactie alergica la iod

–          Atac de cord/ infarct miocardic periprocedural

–          Perforarea unui vas de sânge

–          Embolie „cu aer” (introducere de aer într-un vas de sânge)

Asigurați-vă că medicului dumneavoastră va raspunde la orice tip de întrebări ați putea avea înainte de interventia de cateterism cardiac sau alte teste pentru boli de inima.

Cum ar trebui să mă pregătesc pentru cateterismul cardiac?
Înainte de cateterismul cardiac, cei mai mulți oameni vor avea nevoie de o radiografie, teste de sânge, electrocardiogramă, sumar de urina, efectuate cu cateva zile inantea examenului. Veti purta un halat de spital în timpul procedurii. Lasati toate obiectele de valoare la domiciliu. Dacă purtați în mod normal, proteze, ochelari, sau un dispozitiv de auz, le puteti purta în timpul procedurii.

Medicul dumneavoastră sau asistenta vă vor oferi instrucțiuni specifice cu privire la ceea ce puteti și ce nu puteti să măncati sau să beti înainte de procedura.
Spuneti-i medicului dumneavoastră toate medicamentele pe care le luați în prezent, inclusiv preparatele pe bază de plante și suplimente alimentare.
Intrebați-vă medicul ce medicamente ar trebui să fie luate în ziua testului. Exista posibilitatea sa nu mai luați anumite medicamente, cum ar fi medicamente anticoagulante (pentru un sange mai subtire, de ex: Sintrom, Pradaxa), cu câteva zile înainte de procedura.
Dacă aveți diabet zaharat, intrebati-vă medicul cum ar trebui să va adapteze medicamente de diabet în ziua de cateter cardiac. In general, medicamentul „metformin” este oprit cu 24 ore inante de procedura si este reluat 48 ore dupa procedura.
Spune-i medicului și / sau asistentei dumneavoastră dacă sunteți alergic la ceva, mai ales iod/aspirina/plavix, crustacee, latex, sau produse din cauciuc (cum ar fi manusi de cauciuc sau baloane) ori medicamente de tipul penicilinei.

S-ar putea sa nu va intoarceti acasa in ziua procedurii  dumneavoastră. Aduceti cu dumneavoastra  obiecte personale (cum ar fi un halat, papuci, și periuță de dinți) pentru a face șederea cât mai confortabilă. Atunci când sunteti în măsură să va întoarceti acasă, discutati cu cineva care sa va ajute.

Cat timp dureaza cateterismul cardiac?
Cateterismul cardiac de obicei durează aproximativ 30 de minute, dar timpul de pregătire și recuperare poate dura pana la 2 ore.
Ce se intampla in timpul cateterismului cardiac?
Vi se va da un halat de spital pentru a-l purta în timpul cateterismului cardiac. O asistentă medicală va introduce o linie intravenoasă în braț, astfel încât medicamentele și fluidele sa poata fi administrate prin intermediul venei în timpul procedurii. Asistenta medicală va va curăța pielea (și eventual, bărbieri), in locul unde cateterul va fi introdus (brat sau zona inghinala).

Campuri sterile sunt folosite pentru a acoperi locul si ajuta la prevenirea infectiei. Este important să păstrați bratele si mainile pe langa corp si sa nu deranjati campul steril. Electrozi (mici, plati, patch-uri lipicioase), vor fi puse pe piept. Electrozii sunt atașati la un aparat ECG, care ofera diagrama electrica a inimii.

Un cateter urinar pot fi necesar pentru procedura.

Este posibil sa vi se dea un sedativ usor pentru a vă ajuta să vă relaxați, dar vet fi treaz și conștient pe parcursul întregii proceduri. Cardiologul va folosi un anestezic local pentru a amorti locul de inserție a cateterului.

Camera in care va avea loc interventia este rece și slab luminată. Veti sta pe o masa speciala. Dacă va uițati sus, veți vedea o camera mare și mai multe monitoare TV. Puteți viziona imaginile din timpul procedurii pe acele monitoare.

Cateterul va fi inserat ori în regiunea inghinala (numit abordarea “femurala”), ori in regiunea mainii (numit abordarea “radiala”). Inainte de a introduce cateterul, un anestezic local (xilocaina) va fi injectat in aria pe unde cateterul va intra in artera, pentru a amorti zona. Artera va fi punctionalta cu un ac special, prin care vor fi introduse o teaca (un tub prin care trece cateterul) și cateterul (tub gol subtire, foarte lung). Desi se poate simti o presiune cand incizia este făcută sau, atunci când sunt introduse teaca și cateterul, nu ar trebui sa simti durere, daca totusi simtiti durere, anuntati medicul. Ulterior, medicul impinge cateterul pana la locul de unde pornesc arterele inimii.

Când cateterul este plasat in coronare, o cantitate mică de substanta de contrast va fi injectata prin cateter în arterele sau in camerele inimii. Materialul de contrast prezintă vasele, supapele (valvele) și camerele (atrii si ventriculi). Când materialul de contrast este injectat in inima, s-ar putea simți cald sau presiune pentru câteva secunde. Acest lucru este normal și va dispărea în câteva secunde. Vă rugăm să spuneți medicului sau asistentei medicale dacă simțiți mâncărimi sau senzație de constricție în gât, greață, disconfort toracic, sau orice alte simptome.

Tubul cu raze X va fi utilizata pentru a face filme si fotografii ale arterelor și camerelor inimii. Imaginile care sunt produse sunt numite imagini angiografice. Acestea dezvăluie cu exactitate amploarea și severitatea tuturor blocajelor arteriale coronariene. Este posibil ca medicul sa va ceara să trageti aer adanc, sa va țineți respirația, sau sa tusiti în timpul procedurii. In general vi se va cere sa va tineti respiratia in timp ce razele X functioneaza.

Atunci când au fost achizitionate toate filmele si fotografiile, cateterul va fi îndepărtat.

Ce se întâmplă după un cateterism cardiac?
Dacă cateterul a fost introdus în braț, la finalul procedurii cateterul și teaca sunt eliminate. Incizia va fi închisă prin compresie și bandajata. Veți fi nevoiti de a menține brațul drept pentru cel puțin o oră. Veți fi supravegheat timp de câteva ore, pentru a se asigura medicul că va simtiti bine dupa procedura. Puteți primi medicamente pentru a calma disconfortul în braț după ce efectul anestezicului dispare. Vi se vor da instructiuni cu privire la modul în care să aveti grijă de brațul dvs. atunci când vă întoarceți acasă. Spuneti asistentei dumneavoastră dacă vedeti (sau vi se pare) că sangerati sau ca se simt orice alte senzatii de amorteala ori furnicaturi in degete.

Dacă cateterul a fost introdus în zona inghinala, la finalul procedurii cateterul și teaca sunt eliminate, iar incizia va fi închisă prin compresie sau cu un „dop” de colagen (accelereaza formarea unui cheag în artera pentru a nu pierde sange), și ulterior bandajata.  Un pansament steril si compresiv va fi pus pe zona inghinala pentru a preveni o infectie sau hemoragie. Va trebui sa nu miscati pozitia piciorului timp de 3-6 ore, pentru a preveni hemoragia. Capul nu poate fi ridicat mai mult de nivelul unei perini (aproximativ 20 de grade). Nu ridicati capul de pe perina (nu incercati sa priviti inainte), deoarece acest lucru poate tensiona abdomenul si poate favoriza hemoragii la locul punctiei. Nu încercați să stati în picioare. Asistenta va verifica bandajul în mod regulat, avertizati-o dacă credeți că in sângerati (daca resimtiti o senzație de umed, cald in zona inghinala a pansamentului), sau în cazul în care degetele de la picioare începe să furnice sau va simtiti amortit. Puteți primi medicamente pentru a calma disconfortul în zona abdomenului după ce efectul anesteziei trece.

Asistenta dumneavoastră vă va ajuta să coborati din pat atunci când vă este permis să va ridicati (dupa cel putin 6 ore de repaus cu piciorul intins). In mod ideal, ar trebui sa ramaneti in pat 12 ore. Ulterior, va fi permisa coborarea din pat, veti putea merge la baie. Daca veți avea nevoie de asistență cereti ajutorul asistentei.

Va trebui sa beti multe lichide pentru a elimina materialul de contrast din organism. Puteti simti nevoia de a urina mai frecvent. Acest lucru este normal. În cazul în care un cateter urinar nu a fost plasat în cursul procedurii, va trebui să utilizați o plosca sau pisoar până când sunteti în stare să va ridicati din pat.

Cardiologul dumneavoastră vă va spune dacă sunteti în măsură să va întoarceti acasă sau va trebui să rămâneti peste noapte. De obicei, dupa o  punctie “radiala” nu e necesara ramanerea peste noapte in spital decat daca resimtit durere in piept sau daca prezentati artmii cardiace. Tratamentul, inclusiv medicamentele, schimbarile de dieta, dar si proceduri viitoare vor fi discutate cu medicul înainte de a merge acasă. De asemenea veti discuta cu medicul despre îngrijirea corespunzatoare a plăgii, activitatea dvs., dar și despre recuperare si ceea ce va trebui sa aveti in vedere pentru aceasta.

Care sunt eventualele deciziile dupa cateterismul cardiac?
Pentru pacienții cu angină severă sau infarct miocardic, sau cei care au teste neinvazive semnificativ anormale pentru BAC, cateterismul cardiac ajuta medicul in selectia unui tratament optimal (care poate include medicamente, angioplastie cu balon, angioplastie cu stent sau by-pass coronarian).

Cateterismul cardiac este singurul test care permite cuantificarea exacta, amploarea și gravitatea BAC, pentru a lua deciziile optime de tratament.

 

Vă rugăm să ne adresați orice alte întrebări referitoare la acest subiect prin:

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *